Eten, drinken en studeren in Italië

Na het afronden van haar bachelor business administration aan de Hogere Hotelschool den Haag volgt Esther Haanschoten sinds november 2011 een master opleiding aan de University of Gastronomic sciences, in Pollenzo, Italië. Hier leert ze alles op het gebied van food culture en communicatie.

In haar vrije tijd loopt ze graag hard, gaat ze regelmatig uit eten en leest ze veel (kook) boeken. Op haar blog esthersuzanne.com schrijft ze over haar grote passie, eten!

Daarnaast schrijft ze twee keer per maand een blog voor het tijdschrift 'De smaak van Italië’. Op deze blog (http://www.desmaakvanitalie.nl/italie/columns/) beschrijft ze haar culinaire ervaringen en belevenissen in bella Italia.
Recent Tweets @

Gisteren ben ik voor de allereerste keer op truffel jacht geweest. Samen met drie truffel jagers, twee echte jachthonden en +/- 25 medestudenten ben ik door de bossen getrokken op zoek naar het verborgen goud. Truffel is een delicatesse die perfect combineert bij pasta, een gebakken eitje of verwerkt in een salami.

De geur van de truffel is moeilijk te omschrijven maar komt het dichtste in de buurt bij de geur van een goed stinkende kaas, voor liefhebbers een heerlijke geur overigens! Daar wij mensen niet zo’n sterk ontwikkelde reuk hebben komen de honden goed van pas. Ze zijn getraind in het opsporen van truffels en beginnen te graven zodra ze de truffel ruiken. Op dat moment komt de jager in beeld, hij haalt de hond bij de plek vandaan en graaft met een schepje heel voorzichtig het zand opzij. Dit alles om te voorkomen dat de eventuele truffel zou beschadigen.

En je gelooft het of niet, maar nog geen vijf minuten op pad of onze eerste gevonden truffel was een feit! De hond werd beloond met een koekje en de jager is blij, wetende dat hij weer een aardig bedrag op zijn bankrekening kan bijschrijven.

De witte truffel, die alleen gevonden kan worden in de periode van oktober tot en met december, is de meest aromatische truffel die er is. En omdat deze zo kort verkrijgbaar is en zo’n sterke smaak heeft levert de witte truffel flink wat geld op. De kiloprijs van een witte truffel kan oplopen tot wel 3000 euro. Daarnaast heb je de zwarte truffel, ook lekker, alleen minder aromatisch dan de witte. De zwarte truffel is het hele jaar door te verkrijgen en daardoor een stuk redelijker geprijsd. 

Je begrijpt, truffel jagen is ‘serious business’ en de jagers doen er dan ook alles aan om te voorkomen dat andere jagers weten waar de truffel is gevonden. Truffels groeien namelijk elk jaar op dezelfde plek. Daarnaast gaan veel truffel jagers ‘s avonds op pad om niet gezien te worden door andere jagers. 

De score van de dag: 2 witte truffels en drie zwarte, weliswaar klein van formaat maar groots in smaak!

Na de jacht werden we door de truffel jagers meegenomen naar de truffel winkel in Alba waar allerlei heerlijkheden op onze lagen te wachten. Zo proefde ik een crackertje met truffel boter, een tapenade van de witte truffel, een salami met daarin truffel verwerkt, een truffel pasta die vast heerlijk zou smaken door een al dente gekookte pasta met daarbij een lekker glas rode wijn wat wil je nog meer? Niets! Of toch misschien.. Nou goed, ik kon het niet laten en heb samen met mijn huisgenootje Julie een aantal producten gekocht om daar thuis, alleen op heel speciale gelegenheden, van te genieten.

Teruglopend naar de bus kwamen we langs een bakker die allemaal verschillende baci’s (koekjes) verkocht. Ook daar konden Julie en ik niet voorbij zonder wat te halen en dus is de voorraad nu:

  • Een hazelnotentaartje gemaakt van de beste hazelnoten. Deze komen immers uit Piemonte.
  • Een hazelnoten chocolade pasta, altijd goed!
  • Verschillende soorten baci’s. (eentje met amandelen, sinaasappel, chocolade, chocolat chip)
  • Chocoladetruffels

Genoeg zoetigheid dus voor de komende tijd en waarschijnlijk ook een extra kilootje lichaamsgewicht binnenkort. Maar goed, je moet er wat voor over hebben is het niet, om te kunnen studeren aan de Slow Food University?