Eten, drinken en studeren in Italië

Na het afronden van haar bachelor business administration aan de Hogere Hotelschool den Haag volgt Esther Haanschoten sinds november 2011 een master opleiding aan de University of Gastronomic sciences, in Pollenzo, Italië. Hier leert ze alles op het gebied van food culture en communicatie.

In haar vrije tijd loopt ze graag hard, gaat ze regelmatig uit eten en leest ze veel (kook) boeken. Op haar blog esthersuzanne.com schrijft ze over haar grote passie, eten!

Daarnaast schrijft ze twee keer per maand een blog voor het tijdschrift 'De smaak van Italië’. Op deze blog (http://www.desmaakvanitalie.nl/italie/columns/) beschrijft ze haar culinaire ervaringen en belevenissen in bella Italia.
Recent Tweets @

Dit jaar vierde ik Kerst in het zonnige zuiden van Frankrijk, in Pougnadoresse een dorpje vlakbij Uzès van waaruit je zo in Avignon of Nîmes bent. Ik verbleef samen met Wout bij zijn oom en tante (Rob & Karin) in hun prachtige chambres d’hôtes Mas Cavard. Verkerend in goed gezelschap, op een geweldige locatie met alleen maar blauwe luchten en een warm zonnetje dat niet onderdeed voor de Nederlandse lente zon was het de perfecte setting om te eten en drinken, en dat deden we dan ook.

’s Ochtends werd er ontbeten met lekker Frans brood, biologische eitjes die we bakten of kookten en op z’n tijd een Frans croissantje, zoals je die alleen in Frankrijk kunt eten. Daarnaast was er heerlijke geitenyoghurt met biologische muesli en dronken we cappuccino’s. Deze dronken we dan op de cour (binnenplaats) waar we in het zonnetje zaten te gniffelen dat het in Nederland vast ook zo heerlijk weer was. Vervolgens gingen de zonnebrillen op en droomden we heerlijk weg of lazen een boek. Op dit moment lees ik ‘In defense of Food ’ van Michael Pollan, een echte aanrader! 

Tijdens de lunch kwamen de eerste flessen wijn op tafel en aten we paté en croûte, gemaakt door de lokale slager Gillet Stéphan. Mocht je in de buurt zijn dan is een bezoek aan deze slager zeker de moeite waard. Je kunt hem vinden op de Place Etienne Brunel in Cavillargues. Stéphan is een slager die nog alle producten, die je in zijn kleine zaak kan vinden, zelf maakt. Van een tartaartje tot aan zijn mooie patés en (onder de Fransen hun o zo geliefde) bloedworst. 

Voor het Kerstdiner zijn Wouter en ik naar de lokale markt in Uzès geweest om inkopen te doen, ik heb mijn ogen uitgekeken! Verschillende kramen met de heerlijkste wintergroenten, een kraam met alleen maar geitenkaasjes, olijven, vis, truffels, brood, olijfolie etc. 

Ons Kerstdiner bestond uit vooraf een selderijknol die Rob met zijn mandoline in dunne tagliatelle slierten had gesneden, gecombineerd met plakjes zwarte truffel en een roomsaus. Als tussengerecht aten we kabeljauwstaartjes met bieten die in een zoutkorst gegaard waren. Het hoofdgerecht was filet mignon (het staartstuk van de ossenhaas) met een mousseline van zoete aardappelen. Daarna volgden de geitenkazen die we op de markt hadden gekocht. Het dessert bestond uit een crème anglaise met frambozen, daarbij serveerde Rob een zelfgemaakte frambozenijs. 

Naast eten zijn we ook een dagje naar Lyon geweest, wat dan wel weer de ’eethoofdstad’ van Frankrijk is. Daar zijn we gaan lunchen bij brasserie l’Est van Paul Bocuse een van de grootste chefs van de 20e eeuw. Na het eten zijn we nog even de stad in geweest (om zo wat vet te verbranden) en heb ik nog een paar leuke schoenen en een tas gekocht, want naast eten kan je in Lyon geweldig winkelen!

En nu op dit moment ben ik Nederland, zit ik aan een kop thee en heb net een paar sneden speltbrood van BROOD gegeten (wat had ik dat gemist!) met oude kaas van Landmarkt. Daarnaast nog heerlijke stamppot van andijvie met buikspek en gerookte worst, past helemaal bij dat druilerige Hollandse weer!

Zondag vlieg ik vanaf Brussel weer naar Turijn, terug naar de zon, terug naar mijn appartement in Bra en de universiteit! Vakken die volgende week op het programma staan: Ethnobiology, wine tasting, mediëval food history, aesthetic of wine tasting en social history of food in Italy. 

  1. esthersuzanne posted this