Eten, drinken en studeren in Italië

Na het afronden van haar bachelor business administration aan de Hogere Hotelschool den Haag volgt Esther Haanschoten sinds november 2011 een master opleiding aan de University of Gastronomic sciences, in Pollenzo, Italië. Hier leert ze alles op het gebied van food culture en communicatie.

In haar vrije tijd loopt ze graag hard, gaat ze regelmatig uit eten en leest ze veel (kook) boeken. Op haar blog esthersuzanne.com schrijft ze over haar grote passie, eten!

Daarnaast schrijft ze twee keer per maand een blog voor het tijdschrift 'De smaak van Italië’. Op deze blog (http://www.desmaakvanitalie.nl/italie/columns/) beschrijft ze haar culinaire ervaringen en belevenissen in bella Italia.
Recent Tweets @

Bietole arrosto. Dat is de naam voor de ronde, gerimpelde, grijs en oud uitziende groente die je hier op iedere markt en bij elke groenteboer ziet liggen. Zo nieuwsgierig als ik ben heb ik in de eerste week dat ik hier was een aantal van deze raar uitziende groente gekocht. Zodra ik thuis kwam moest het ’geval’ gelijk doormidden en wat ik zag was adembenemend! Een prachtige donkerrode bijna paarse biet kwam in al zijn schoonheid te voorschijn onder zijn o zo lelijke huidje. Na alle stukjes schil te hebben verwijderd, gelijk een plakje afgesneden en toen ervoer ik een zowaar nog grotere verassing. De biet was niet zoet en aards zoals wij de biet in NL kennen, dit lelijke eendje had een rokerige smaak, wat ook meteen zijn aparte schilletje verklaarde.

Goed de biet was dus gerookt en wat smaakt ie verrukkelijk! Waarom zijn wij in Nederland nog niet bekend met de op deze manier bereide biet? In ieder geval besloot ik, nu ik er toch ben, zoveel mogelijk van deze heerlijke bietole arrosto te eten. En dus gaat ie in de salade, in de groentesap (ziet er uit als een super zomerse cocktail), gepureerd op brood of in plakjes gewoon om te snacken. De bietole arrosto heeft er een fan bij!

Naast eten moet er ook gewerkt en geleerd worden, deze week was ik bijna fulltime op de universiteit. Ik zat iedere dag van 0900 tot 1600 uur in de collegebanken. De colleges waren super interessant maar ook vrij intensief. Ethnobiology vond ik het leukste vak maar ook medival food history was erg interessant met soms erg grappige feiten. Wist je dat wanneer je een kip op een oud schilderij ziet, dat bijna altijd iets met seksualiteit te maken heeft? Hetzelfde geldt voor vijgen en wilde eenden! Wanneer je de volgende keer een schilderij ziet met een kip, weet dan dat de schilder er iets anders mee bedoeld dan een gebraden kippetje met gebakken aardappels.

Afgelopen vrijdag waren we, heel luxe, vrij en ook maandag staat er niets ingepland in ons rooster. De meeste mensen van mijn klas gebruiken dit lange weekend dan ook om er op uit te trekken. Sommigen zijn aan het Wwoofen en anderen zijn plekken in Italië aan het verkennen. Ik besloot dat mijn weekend zou bestaan uit koken, koken en nog eens koken. Nu ik de keuken een aantal dagen tot mijn volle beschikking heb (huisgenootjes zijn allebei op pad) maak ik er dan ook voor de volle 100% gebruik van. Vrijdag naar de markt geweest en een hoop groenten, fruit, pasta en brood ingeslagen. Uiteindelijk heb ik daarvan de volgende gerechtjes gemaakt:

- Heerlijke groente/fruit sap gemaakt van wortelen, bleekselderij, appel, peer en peterselie. Het klinkt geitewollensokkerig, ik weet het, maar echt, probeer het eens!

- Als tegenhanger van bovenstaande, romige chocolademelk gemaakt van verse ongepasteuriseerde melk, kaneel, 88% pure chocolade een vanillestokje en wat suiker

- Een salade van in groentebouillon gekookte quinoa met granaatappelpitjes, verse peterselie, limoensap, pijnboompitten en extra vergine olijfolie. In de Zomer is het erg lekker om de peterselie te vervangen voor een handje munt en een handje koriander.

- Een salade van geraspte groene kool, wortel, bosuitjes en sesamzaad. Aangemaakt met een dressing van tahin (sesampasta), citroensap, olijfolie, zout en water. Ik heb dit recept op de blog mynewroots.blogspot.com gevonden, echt een geweldige website met heerlijke recepten!

- Zuurdesembrood met pesto en wild gevangen zalm, boerenboter en salami en heerlijke kaas gemaakt van geit en koe.

- Granola met hazelnoten, amandelen en kaneel

En wat heb ik nog over? Zucca, uova, mozzarella e pomodori oftewel, pompoen, eieren, mozzarella en tomaten. Ja, je leest het goed, wat Italiaanse woorden. Ik volg sinds een week Italiaanse les, twee keer in de week twee uur. Dus hopelijk kan ik over een tijdje echt wat Italiaans spreken en schrijven! 

Dat was het voor nu, ik duik weer de keuken in!

A presto! 

  1. esthersuzanne posted this