Eten, drinken en studeren in Italië

Na het afronden van haar bachelor business administration aan de Hogere Hotelschool den Haag volgt Esther Haanschoten sinds november 2011 een master opleiding aan de University of Gastronomic sciences, in Pollenzo, Italië. Hier leert ze alles op het gebied van food culture en communicatie.

In haar vrije tijd loopt ze graag hard, gaat ze regelmatig uit eten en leest ze veel (kook) boeken. Op haar blog esthersuzanne.com schrijft ze over haar grote passie, eten!

Daarnaast schrijft ze twee keer per maand een blog voor het tijdschrift 'De smaak van Italië’. Op deze blog (http://www.desmaakvanitalie.nl/italie/columns/) beschrijft ze haar culinaire ervaringen en belevenissen in bella Italia.
Recent Tweets @
Posts tagged "Balsamico azijn"

Vol, verzadigd en genoeg gehad, meer dan genoeg. Dat zijn denk ik de woorden die het beste beschrijven hoe ik mij nu voel. Mijn afgelopen week bestond uit luisteren, praten, eten, drinken, eten, drinken en nog veel meer eten.

Mijn universiteit had een geweldige studietrip voor ons georganiseerd naar de streek Emilia-Romagna waar wij kennis zouden gaan maken met alle producten uit deze regio. Emilia-Romagna staat bekend om haar Parmaham uit Parma, Parmagiano Reggiano, balsamico azijn en cured meats, oftewel gedroogde vleeswaren zoals hammen en salami’s.

Onze week bestond uit het bezoeken van zowel lokale producenten (Bierbrouwer Dada) als grote multinationals (Barilla pasta). Hier kregen we te horen en te zien hoe zijn hun product maken, wat voor marketing tools ze toepassen en hoe ze het product distribueren. De manier waarop Medici Ermete balsamico azijn en lambrusco wijnen maakt is geweldig en het respect waarmee de boer zijn Chianina koeien behandeld vond ik mooi om te zien.

Zoals de eerste zin je waarschijnlijk al deed vermoeden heb ik (te) veel gegeten en geproefd. Zo hadden alle producenten die we bezochten proeverijen georganiseerd. Zo probeerde ik niet èèn stukje Parmagiano Reggiano, nee ik proefde jonge, oude en extra oude. Daarnaast proefde ik balsamico van 12 jaar oud met gezuurde uien, 20 jaar oude balsamico met opnieuw Parmagiano en 25 jaar oude, zo van het lepeltje. Verder stonden er nog acht verschillende soorten bier, culatello van verschillende leeftijden, meer dan twintig soorten jam en ontelbare salami’s op het menu.

Naast al het bovenstaande zijn we ook een dag afgereisd naar Campagnola Emilia. Daar werden we opgewacht door een groot deel van de lokale bevolking. We werden ontvangen in een grote tent waar een half varken ons lag op te wachten. De slagers gingen direct aan de slag en sneden alle stukken vlees uit het varken. Ze lieten zien welk stuk voor pancetta werd gebruikt en welke voor bijvoorbeeld salami. Na een tijdje te hebben toegekeken besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en te vragen of ik mocht helpen en dat mocht…

En wat was het geweldig!!!

Ik kreeg een schattig schort voor en een vlijmscherp mes in mijn handen gedrukt en daar ging ik. Allereerst moest ik de huid in stukken snijden want die werd gebruikt voor de salami. Daarna moest ik het vet van stukken vlees verwijderen, dit vet werd gebruikt voor het maken van Ciccioli. Werkelijk ieder stukje van het varken werd gebruikt, niets werd weggegooid, geen waste.

Aan het einde van de dag bereidden een aantal nonna’s van het dorp ravioli met spinazie voor ons (èèn van de nonna’s was zo lief om haar recept met me te delen). Na de ravioli kregen we polenta met een vleessaus bestaande uit de ingewanden van het varken. Vervolgens kregen we de ciccioli die we die middag hadden gemaakt. Als dessert kregen we een heerlijk stuk Panettone.

Had ik al verteld dat we voordat het diner plaatsvond we nog een Parmagiano Reggiano proeverij hadden waarbij we acht verschillende kazen hebben geproefd en dat we daarvoor een brood proeverij hadden? Verzadigd ja, meer dan verzadigd! Maar wat een geweldige dag en wat een geweldige leuke, leerzame en smaakvolle week!

Wanneer mag ik weer? Over twee maanden, ja dan mag ik weer! Naar Campania in het zuiden van Italie, naar Napels, waar de pizza vandaan komt!

Maar nu eerst Kerstvakantie. Heerlijk naar het zuiden van Frankrijk (Uzes), samen met Wouter. Gaan we gezellig Kerst vieren bij Rob en Karin.

Voor nu wens ik iedereen een mooi en culinaire Kerst toe en een gelukkig maar bovenal gezond 2012! Dat al je dromen uit mogen komen, ik leef op dit moment de mijne!