Eten, drinken en studeren in Italië

Na het afronden van haar bachelor business administration aan de Hogere Hotelschool den Haag volgt Esther Haanschoten sinds november 2011 een master opleiding aan de University of Gastronomic sciences, in Pollenzo, Italië. Hier leert ze alles op het gebied van food culture en communicatie.

In haar vrije tijd loopt ze graag hard, gaat ze regelmatig uit eten en leest ze veel (kook) boeken. Op haar blog esthersuzanne.com schrijft ze over haar grote passie, eten!

Daarnaast schrijft ze twee keer per maand een blog voor het tijdschrift 'De smaak van Italië’. Op deze blog (http://www.desmaakvanitalie.nl/italie/columns/) beschrijft ze haar culinaire ervaringen en belevenissen in bella Italia.
Recent Tweets @
Posts tagged "Wijngaarden"

Pasen 2012

Mijn eerste studieweek zit er weer op. Wat betekent dat de Paasvakantie al weer even voorbij is. Mijn vrienden Tom en John, en uiteraard Wouter, zijn in deze vakantie langs geweest om te genieten van Bella Italia.

De eerste week zijn Wouter, Tom en ik als een stuiterbal het Noorden van Italië door gestuiterd. We hebben zo goed als alle gastronomische plaatsen aangetikt. Zo brachten we onder andere een bezoek aan Barolo en La Morra. Twee belangrijke wijngebieden op een klein half uur rijden bij mij vandaan. Barolo is uiteraard bekend om haar mooie Barolo wijnen maar daarnaast worden er in dit gebied ook Dolcetto, Nebbiolo en Barbera wijnen gemaakt. Allemaal erg verschillend in smaak, karakter en prijs. Waar je een Dolcetto wijn voor een kleine tien euro kan kopen, moet je voor een Barolo minimaal het driedubbele neerleggen. Maar je zult begrijpen, de wijnen zijn dan ook van totaal verschillende orde.

We brachten een bezoek aan de wijngaarden Damilano en Mauro Veglio. Damilano is een grote wijnboer met veel wijngaarden, waaronder tien hectare prestigieus Canubbi grond. Mauro Veglio is daarentegen een kleine speler met zo’n vier hectare in zijn bezit.

Door beide eigenaren werden we hartelijk ontvangen en bij een ieder hebben we verschillende wijnen mogen proeven. Wil je zelf eens langs gaan bij een wijnboer in Italië? Dit kan, maar vergeet niet van te voren even aan te geven dat je komt.

Op dag twee brachten we een bezoek aan Alba. Alba is een stad op zo’n half uur rijden van mijn woonplaats Bra. Alba staat bekend om haar truffelmarkten die ieder jaar in oktober plaats vinden. Tevens vind je in Alba vele traiteurs, mooie kledingzaken en leuke restaurants.

Zo aten we die avond bij mijn favoriet, Osteria Dei Sognatori. Dit restaurant heeft geen menukaart, zoals het een traditioneel Italiaans Osteria betaamt. Je krijgt wat er die dag op de markt te koop, en dus in het seizoen is. Wij aten rauw kalfsgehakt aangemaakt met een geweldige extra vergine olijfolie, peper en zout. Een ratatouille van paprika, tomaat en courgette en grissini. Dit waren alleen nog maar de antipasti. Daarna volgden ravioli met boter en salie en gestoofd rundvlees als secondo. We sloten af met koffie en een digestief, om vervolgens naar huis te rollen.

Naast bovenstaande, bezochten we ook nog Parma en Turijn. En je begrijpt, ook daar kwamen we niet om van de honger.

Op zaterdag vertrok Tom weer met het vliegtuig naar Amsterdam, en zat op exact dezelfde tijd in de lucht als John, die op weg was naar Turijn. Wouter en ik wachtten hem bij Caselle airport op. Van daaruit reden we rechtstreeks door naar het centrum van Turijn waar we gingen lunchen bij Pastificio Defilippis. Hier staan de Italianen in de rij om er te mogen eten. We hadden geluk. Na vijftien minuten kwam er al een tafeltje vrij! We knabbelden aan knapperige grissini, terwijl we ondertussen besloten wat er gegeten ging worden. John en ik aten ravioli gevuld met kalf, konijn en varken. De pasta was zo zacht, het smolt op je tong. Wouter bestelde een traditionele pasta met ragu. Beiden waren lekker, maar mocht jezelf een keer langs gaan, kies de ravioli!! Om een klein dessert te nuttigen haalden we een ijsje bij gelateria Grom. Grom is een keten die je in heel Italië terug kan vinden. Ze hebben zelfs vestigingen in New York en Tokyo. De smaken zijn iedere maand verschillend, daar ze alleen met producten uit het seizoen werken.

Paaszondag was een feestje! Wil je weten wat ik die dag allemaal beleefd heb? Breng dan een bezoek aan www.desmaakvanitalie.nl/2012/04/buona-pasqua en lees mijn blog over Pasen!